Praktikdag 1 - Grunden Till Allt
Torsdag 20 Augusti
Andra dagen efter sommarlovet och det var tid för praktik!
Jag anlände till Ivanhoe klockan 8.30 som bestämt och togs emot bakvägen. Göran Göthager, min handledare hade dock meddelat att han inte skulle finnas på plats för dagen men att jag skulle välkomnas av Anna Göthager.
Första praktikdagen fick jag tillbringa på avdelningen som ligger till grund för allt, alltså produktionen. Anna skulle iväg på säljmöten under dagen och de fem som arbetar på produktionsavdelningen varav en av ägarna fick i uppgift att ta hand om mig och ge mig arbetsuppgifter under dagen.
Till att börja med fick jag en genomgång om hur stickmaskinerna arbetade samt ursprung och hur mönstrade tyger blev till. Jag kan bara säga att jag är helt fascinerad ! Jag fick även se hur vissa ullmaterial tillverkades till exempel filtad ull som från början är väldigt tunt stickat material men sedan tvättas med ett speciellt medel så det blir tjockt och filtat. Något som var helt nytt och jätteroligt att lära sig.
Efter genomgången fick jag i uppgift att klippa isär ett stort stycke stickat tyg och sedan dra styckena till ännu mindre bitar. Många bitar blev det och varje bit skulle bli en halskrage, vilket jag även fick se resultatet av. Jag fick även plocka om på lagret, hänga upp nya skyltar, plocka upp nya produkter i hyllorna och till sist vara med i genomgång av Ivanhoes prover till kommande höst.
Under dagen hade jag en lunchrast på trettio minuter och klockan fyra gick vi hem för dagen.
Börja med att vara i produktionen var en toppenidé för då börjar man från botten i företaget. Jag tycker att det var väldigt kul att vara med och se tillverkningen speciellt eftersom jag jobbar med att sälja tröjorna som produceras. Bra i mitt arbete då jag kan förklara för kunden hur tillverkningen går till.
Dagen var väldigt lyckad. Jag lärde mig mycket och alla var väldigt trevliga!
De isärdragna tygbitarna färdiga för att sys ihop och bli halskragar.
Härliga att ha till den kommande vinterkylan
En av de äldsta masknierna, en stickmaskin från 60-talet som fortfarande är i bruk.
Den styrs inte genom knappar på en data utan genom ett metallband och klarar
endast lättare stickning, vilket är fullt förstårligt.
Här tillverkas tyget som senare kommer att tvättas till filtad ull.
/ Mikaela L